Ik wil weer boemelen…

Geplaatst op: 14 juli 2021

Ga ik over?
Wel of niet?
We laten onze dochter liever nog een jaartje overdoen, ze heeft zo veel gemist...

Ik kan me die vraag bij ouders voorstellen. De grap is alleen, dat alle zonen en dochters best wel wat gemist hebben, of minder intensief geleerd hebben. Maar hoe gaan we daar mee om?

 

Zijn er leerachterstanden of lopen we allemaal verder in een nieuw tempo?

 

Ik ga voor het laatste, we gaan bijstellen en reageren op een situatie die niemand heeft voorzien. We hebben zo hard ons best gedaan om iedereen mee te nemen op de Corona trein. In de klas, op de school. Daar, waar de trein maar doordenderde, zijn soms wat stationnetjes overgeslagen. De trein reed soms te hard. Mooie wegen zijn niet ingeslagen, we hebben niet van het uitzicht kunnen genieten. Sterker nog, sommige hebben een hekel gekregen aan de trein.

 

Hoe flexibel kunnen we daar de komende jaren naar kijken? Toch nog meer aandacht naar het schrijfonderwijs van de leerlingen die nu naar groep 5 gaan, toch nog wat grammatica herhaling in de bovenbouw van het VWO, toch nog wat extra uren les van vakleerkrachten op school in het MBO en HBO? Hoe flexibel is ons onderwijs systeem en hoe kunnen we voor zo veel mogelijk leerlingen de trein weer laten boemelen. Af en toe stoppen en weer door. Tijd hebben om kennis te vergaren, capaciteiten te ontwikkelen, te verwonderen, samen te werken en plezier te hebben in school.

Nog een oefeningetje voor alle toppers voor de klas:
De komende weken nemen we in Zuid-Nederland afscheid van het schooljaar. Leerlingen worden overgedragen aan hun nieuwe school of aan hun nieuwe leerkracht. Vaak worden alle zorgen gedeeld, maar probeer dit jaar maar eens aan je collega te vertellen wat jij deed in de klas waardoor het goed ging en welke kwaliteiten er in je klas zitten. Wie weet start de klas dan op een fijn stationnetje, kunnen ze lekker doorrijden maar ook nog eens genieten van het uitzicht. Lekker boemelen!!

Voor nu, alvast een fijne vakantie allemaal!

Neem contact op met Anouk