De Leerling,

Coaching op het gebied van gedrag

Hier vind je informatie over overprikkeling, de hoge sociale lat, faalangst, werkwijze en het resultaat van coaching op het gebied van gedrag.

Op welke gebieden ligt mijn expertise als leerlingenbegeleider?

Na jarenlang in een zorgteam op school als gedragsdeskundige rec4 gewerkt te hebben, wil ik nu graag hulp bieden aan de leerlingen aanvullend op wat school kan doen. Daar waar tijd en aandacht in het nauw kwam door de veranderingen met Passend Onderwijs wil ik juist investeren in tijd en aandacht. Kinderen met ASS problematiek, AD(H)D, of anders genoemde gedragsproblemen hebben de hulp hard genoeg nodig. De basis ligt in het welbevinden van de leerling, dan kunnen vervolgens kijken hoe de leerling het beste tot leren komt.

Overprikkeling

Overprikkeling, de informatieverwerking van kinderen met ASS problematiek verloopt anders. Door mijn ervaringen op school kunnen we samen gaan ontdekken op welk gebied we de overprikkeling kunnen verminderen en bekijken we hoe de leerling sterker kan worden en beter om kan gaan met de omgeving die er nou eenmaal is. We onderzoeken samen de oorzaken en bedenken oplossingen die helpen. Hierdoor is er meer concentratie in de klas of thuis, tijdens huiswerk maken of leren. Soms verbetert hierdoor ook de nachtrust.

Hoge sociale lat

Zeker voor kinderen met gedragsproblemen uit het Autistisch spectrum, is de overgang naar het voortgezet onderwijs een uitdaging. Ze moeten veel informatie verwerken, van de docenten (de leerstof) maar ook alle indrukken moeten verwerkt worden die er zijn op school bij het wisselen van lokalen, het omgaan met klasgenootjes en het reageren op Social Media. Vanuit ervaring kan ik inspelen op de voor de leerling nog onbekende situatie, de leerling begeleiden zodat de leerling leert relativeren en prioriteiten leert stellen.

Faalangst

Jong adolescenten hebben vaak meer vragen dan antwoorden. Sommigen kampen met depressieve gevoelens. Of worden vaker boos dan goed is of reageren te angstig op situaties. Op basis van methoden uit de cognitieve gedragstherapie help ik jongeren om via positieve gedachten hun stemming en gedrag te verbeteren. Dit helpt om bijvoorbeeld faalangst te verminderen bij het maken van een toets op school. Emoties bij zichzelf te herkennen en/of meer controle te krijgen op impulsief gedrag.

Werkwijze

Vaak worden kinderen aangemeld door u als ouder(s) omdat u of de school hinder van bepaald gedrag ervaart. Ik vind het belangrijk om met uw kind/puber ook te kijken naar wat hij of zij zelf voor doelen heeft. Dat begint met het opbouwen van vertrouwen. Voordat de coaching start is er een intakegesprek, daarna schrijf ik een begeleidingsplan op maat. Desgewenst kunt u eerst gratis en vrijblijvend kennismaken.

Resultaat

Na de coaching begrijpen kinderen beter waarom ze bepaald gedrag vertonen, zoals (te) bang of (te) boos worden of zich depressief voelen. Maar vooral hebben ze handvatten om hier beter mee om te gaan. Dat is prettig voor henzelf en hun omgeving.

  • Beter omgaan met overprikkeling
  • Betere sociale vaardigheden
  • Beter herkennen van emoties
  • Beter omgaan met stress en depressieve gevoelens
  • Beter omgaan met angsten (faalangst) en boosheid
  • Beter slapen
  • Meer rust

Neem contact op met Anouk