Herfst op school en op De Buitenschool

Geplaatst op: 26 oktober 2018

Herfst, een prachtige tijd. De natuur is op zijn mooist en daar kan ik elke week van genieten. Met Stichting De Buitenschool mag ik elke week naar prachtige gebieden rondom ’s Hertogenbosch. De leerlingen worden zich bewust van de natuur, verwonderen zich over pissebedden en leren rekenen. In het thema van Heksen komen reken -en taalactiviteiten aan bod. De leerlingen missen geen minuut les in het bos, de dag vliegt voorbij en zit bommetje vol leeraanleidingen.

 

Ik krijg vaak vragen over de Buitenschool. Waar staat die school? Hoe werkt dat nu precies? Ik haal jullie uit de illusie dat er een school in de bossen staat, er is geen letterlijke Buitenschool. De Buitenschool heeft geen schoolgebouw nodig, De Buitenschool neemt leerlingen mee naar buiten. De Buitenschool heeft een missie voor alle leerlingen. De Buitenschool wil graag dat elk kind, eens per week buiten les gaat krijgen. Hoe gaan we dit bereiken? We willen met scholen in gesprek, docententeams informeren en motiveren op studiedagen, scholing aanbieden zodat meer scholen zich thuis gaan voelen in outdoor education. Heb je interesse? Heb je tips? Zie je mogelijkheden? Als ouder, als docent, als directeur, als enthousiaste lezer…  neem dan contact met me op.

 

Ook het schooljaar zit in een herfstperiode, de klassen zijn bekend met elkaar het nieuwe is er af, nieuwe patronen zijn bekend. Voor ASS leerlingen blijven er nieuwe uitdagingen op het pad komen zoals bijvoorbeeld een stage. Maar als deze fantastisch verlopen is dan geeft dat een flinke dosis zelfvertrouwen. Neemt niet weg dat wanneer docenten onduidelijk communiceren en afspraken niet helder zijn er toch weer wat spanning op de loer ligt. Eén van de leerlingen van Buro Pasta heeft een goede start op het Cambreur College gemaakt, het gaat hem lukken met de betrokken begeleiding op school. Het plannen en organiseren blijft een punt van aandacht maar hij én zijn ouders weten nu hoe hij het schoolwerk aan kan pakken. Heeft hierin positieve ervaringen op gedaan, hij kan nu met zelfvertrouwen en eigen verantwoordelijkheid succesvol verder.

 

Voor Plein013 kom ik op verschillende basisscholen. Voor mij heel leerzaam om in het primair onderwijs mijn weg te vinden. Het gedrag van de kinderen kan ik goed plaatsen maar er komen ook vragen op mijn pad waar ik even voor op onderzoek uit moet of waar ik mijn deskundige collega’s uit de consulentenpoule voor moet raadplegen. Op de scholen kom ik bijzondere leerlingen tegen, welke elke dag hun best doen om te voldoen aan hetgeen er van hun verwacht wordt. Voor ons de taak om de balans te vinden tussen het welbevinden van het kind en het heel hard werken door alle partijen om een situatie in stand te houden. Als we hierover met ouders en docenten alert op blijven, met elkaar in gesprek blijven, kunnen we uiteindelijk samen goed voor de leerling zorgen en juiste keuzes maken. Mooie maar soms ingewikkelde taak, op geen enkele keus voor een kind kun je garanties geven. Keuzes maak je  na de juiste overwegingen, met het juiste gevoel, met de juiste bedoelingen, daar moet je op bouwen en vertrouwen. Gelukkig kom ik veel betrokken collega’s tegen en is de zorg op school goed vertegenwoordigd. 

 

Nieuws voor de Plusklassen. Dit schooljaar zijn er al 8 scholen met het project van de SamenwijS voor de bijen in Het Groene Woud gestart. Marcel Horck van Beezzzz heeft het er maar druk mee. Maar met zijn enthousiasme kan hij leerlingen inspireren en motiveren om mee te denken voor een beter leefomgeving en een duurzame toekomst. De ideeën van de kinderen lopen uit één en zijn prachtig in hun eenvoud. Er zijn nog plekken vrij voor een aantal basisscholen in regio’s Tilburg, Eindhoven en ’s Hertogenbosch. 

 

 

 

 

Neem contact op met Anouk