Pasta Prikbord nieuws

Geplaatst op: 19 april 2017

Wat en hoe, bij Passend Onderwijs…

 

Dit is wat ik hoor, dit is wat ik tegen kom. Heel begrijpelijk, ik snap het… Ouders hebben vragen. Bij wie moet ik nu aankloppen? Ik zie dat het niet goed gaat met mijn dochter? Moet ze nu getest worden? Op school zien ze niet wat ik thuis wél zie? Op school zeggen ze: Ze doet het toch goed op school? Maar ze zien haar thuis niet uitbarsten van frustratie. Zo veel vragen, zo weinig antwoorden.

 

De eerste stap is gezet door het zoeken naar de juiste informatie op internet.  Maar jouw kind is, net als ieder kind, speciaal en heeft zijn of haar eigen handleiding. Jouw of jullie verhaal kan je delen met Buro Pasta, samen kunnen we bespreken wat er nodig zou kunnen zijn om jouw kind op de juiste weg te helpen.

 

Innovatief onderwijs

 

Op 12 april mocht ik een avond in ’s Hertogenbosch bijwonen. Deze avond presenteerden 9 ondernemers projecten op het gebied van innovatief onderwijs. Deze ondernemers hebben in 2016 hun ideeën in de praktijk gebracht, mede door hulp van subsidie van de gemeente. Mooie projecten zoals een MBO SMART opleiding op Willem I college, Duurzame school, Expeditie basisschool en Pitch073. Fijn om te ervaren dat idealen te bereiken zijn.

 

Het mooie wat mij is overkomen, is dat ik twee maanden terug deelgenoot ben geworden van een prachtig initiatief. Een bijzondere club mensen: een drietal  ondernemende moeders, een meer dan enthousiaste juf en een adjunct directeur die out of the box wil denken.  Samen zijn we de mogelijkheden aan het bekijken om kinderen buiten in de natuur te laten leren. Wat fijn om buiten de lijntje te denken en te ontdekken waar mogelijkheden en kansen liggen. Waarom rekenen uit een boek als het ook met middelen uit de natuur kan? Ervaren hoe lang 100 meter is en voelen hoe groot een doorsnede van een meter is! Voor iedere leerling, maar zeker voor leerlingen met gedragsproblemen op het gebied van concentratie zou deze nieuwe manier van onderwijzen een helpende factor kunnen zijn in hun ontwikkeling. Wordt vervolgd!

 

Pasen, en knutselwerkjes…

Op facebook plaatste ik een afbeelding over knutsel werkjes (zie afbeelding). Een aandacht-trekker voor creatieve opdrachten waarin kinderen hun ei niet kwijt kunnen. En ja, er waren oplettende lezers die opmerkten dat de kip een haan was, haha! Het zou fijn zijn als docenten de kinderen ook niet als identieke knutselwerkjes zouden zien. Alhoewel onze “knutselwerkjes” wel gecontroleerd worden op resultaten. Niemand controleert of een leerling een fijne schooltijd heeft gehad, of hij gelukkig is geweest op school, of zij een fijne plek had op school.

 

Het zou fijn zijn als scholen oog blijven houden voor het feit dat elke leerling er ééntje is en dat elke leerling er mag zijn zoals hij of zij is. Wanneer je mag zijn wie je bent, voel je je gewaardeerd, ontwikkel je zelfvertrouwen en kom je tot leren. Elke leerling heeft een talent, ga op zoek naar het talent van het kind in de klas, probeer deze talenten te vergroten en in te zetten.

Dat geldt voor elke leerling, tenslotte is elke leerling een beetje speciaal!

 

 

 

Neem contact op met Anouk